EMDR-therapie

Soms voel je je niet opgewassen tegen de moeilijkheden waar je in je leven in terecht bent gekomen. In dat geval zijn er heel verschillende therapieën in te zetten. Die zijn altijd gericht op jou als persoon en op het soort moeilijkheden waarom het gaat. Elke therapie richt zich erop een veranderingsproces in jou op gang te brengen. Zo ook EMDR.

EMDR is een therapie die heel specifiek wordt toegepast bij onverwerkte ervaringen. Een heftige ervaring die je niet of onvoldoende hebt verwerkt, kom je steeds weer tegen. Er blijkt in je hele systeem een blokkade te zijn ontstaan die de verwerking tegenhoudt. Je houdt er last van alsof het gisteren is gebeurd.

EMDR is een uiterst gerichte techniek. Het is een therapie waarmee snel resultaat kan worden bereikt als je aanloopt tegen bepaalde angstgevoelens. Dat resultaat heeft EMDR bijvoorbeeld bij angst- en paniekstoornissen. Maar ook bij herinneringen die blijven opspelen, bij dwanggedachten en cirkelredeneringen waar je maar niet van af kunt komen en ook bij PTSS en andere traumatische ervaringen. Alles waarin je emotioneel blijft hangen, ook al weet je vaak met je verstand wel dat je het groter maakt dan het zou hoeven zijn.

EMDR zet op een snelle, technische manier alsnog verwerking in gang van schokkende gebeurtenissen. Deze therapeutische techniek gaat uit van de effectiviteit van het brein. Het maakt in principe niet uit hoe ver in het verleden de onverwerkte ervaringen hebben plaatsgevonden. Als het brein op de juiste manier geprikkeld wordt, richt het zich alsnog op verwerking.

Eye Movement Desensitization and Reprocessing

EMDR staat voor ‘Eye Movement Desensitization and Reprocessing’. Een bruikbare vertaling hiervan is Oogbewegingen die vermindering van gevoeligheid en positief herstel opleveren.

Bij EMDR worden rechter en linker hersenhelft om beurten geactiveerd. Tegelijkertijd wordt de herinnering aan de bepalende ervaringen opgeroepen. Omdat de hersenen in het herinneringsproces systematisch per hersenhelft worden afgeleid, komt verwerking in het brein onwillekeurig op gang. Die afleiding komt tot stand door nu eens met de ogen handbewegingen van de therapeut te volgen en dan weer door ‘klikjes’ te horen via een koptelefoon.

EMDR is een therapie waarmee het mogelijk wordt een onverwerkte ervaring alsnog te verwerken. En als een proces van verwerking eenmaal op gang komt, stopt het ook niet meer. Dan ontwikkelt het herstel zich op de manier die tot dan toe was afgesloten.

EMDR laat je herinneringen niet verdwijnen. Het worden verwerkte ervaringen zoals vele andere in je dagelijks leven. De ‘lading’ gaat eraf en zo beheersen ze je dus niet langer.

Reviews EMDR-therapie

Icon

Arend-Jan

EMDR heeft mij geholpen om vervelende ervaringen uit het verleden eindelijk te verwerken.

Lees meer

Annet

Jeannette heeft mij geholpen om na de dood van mijn ouders met de nieuwe situatie te leren omgaan.

Met behulp van EMDR is er veel los gekomen maar het heeft vooral inzicht gegeven welke weg voor mij goed voelt.

Lees meer

Agnes

Ik kwam bij Jeannette met een enorme worsteling m.b.t. eigenwaarde, nadat een trauma van 15 jaar geleden opnieuw was getriggerd.

De eerste sessie heb ik als ontspannen, open en toegankelijk ervaren, wat me op mijn gemak stelde om verder te gaan. Alles mocht er zijn en niets was te veel.

In dat vertrouwen hebben we een aantal sessies gedaan, waarna een aantal EMDR-sessies volgden. Het mooie vond ik dat ze de regie en keuze daarin echt aan mij overliet. Er waren namelijk ook andere methodes om met trauma verwerking aan de slag te gaan.

Lees meer

Marjet

De behandelruimte van Jeannette voelde als thuis. De boekenkasten, het kleed en het schilderij gaven een gevoel van huiselijke warmte waardoor ik snel bij mijn gevoel kon komen.

Lees meer

Ron

2 jaar lang heb ik niet de gevolgen en beperkingen kunnen accepteren van mijn ziekte. Uiteindelijk hulp gezocht bij Jeannette. Na een paar gesprekken stelde Jeannette voor om de EMDR therapie toe te passen.

De fijne gesprekken, de steun en daarbij de EMDR therapie hebben mij laten inzien dat ik veel meer moet kijken naar de mogelijkheden en niet naar de onmogelijkheden

Lees meer

Claudia

Door concentratie problemen na corona, kwamen er opeens weer oude trauma’s naar boven en kwam ik bij Jeannette terecht.

Lees meer