Rouwtherapie

Dood en rouwverwerking. Bij Psycholoog Amersfoort werk je aan omgaan met je verdriet, aan jouw antwoord op de vragen die het leven stelt. Stap voor stap.
De dood van wie je zo lief is, gaat uiteindelijk je begrip te boven. Het verlies van je partner, van je kind, van een van je ouders, een heel goede vriend of vriendin, het is definitief. Dan zijn er geen woorden voor dit verdriet. Dan lijkt er geen uitkomst.
Antidepressiva verdoven, maar rouwtherapie geneest. Ga na wat begeleiding voor jou kan betekenen. Neem contact op voor een afspraak of verdere informatie.

Verleden wordt basis voor je toekomst

De tijd op zich helpt je niet verder. Als je niet wilt verstarren in je pijn, zal je iets moeten doen. Het gaat er om jouw rouwproces - dat is het proces van aangaan van het gemis - op gang te laten komen.

Je hoeft niet los te laten. Juist door vast te houden, door te voelen wat er is geweest, krijg je weer adem. En met de adem komt er ook opnieuw eigen energie, eigen levenswil. In professionele begeleiding wordt jouw verleden de basis voor je toekomst.

Rouwfases, rouwtaken, het rouwproces

Van groot belang is dat het proces van rouwen niet wordt onderdrukt. Het rouwproces is een proces van aangaan van dat wat er is en dat wat er niet meer is en nooit meer zijn zal. Het komt op gang als je onder ogen gaat zien wat nu onvermijdelijk bij jouw leven hoort.

In een rouwproces zijn verschillende onderdelen te onderscheiden. Deze onderdelen worden wel de rouwfasen of rouwtaken genoemd. Er is geen vaste volgorde, al wekt de term ‘rouwfasen’ ten onrechte die indruk.

In het rouwproces zijn vier grote onderdelen te herkennen. Ze brengen alle vier hun eigen emoties mee en kunnen dwars door elkaar heen lopen. Soms treden ze gelijktijdig op, dan weer wisselen ze elkaar af.

De onderdelen in het rouwproces zijn:

  • Het verlies als realiteit gaan zien.
  • De pijn en het verdriet van het verlies aangaan.
  • Voorzichtig terugkomen in jouw leven zonder die ander.
  • Het verlies als onderdeel van jouw leven gaan integreren.

Deze rouwfasen doorloopt ieder mens anders, in een heel eigen ritme. Toch kun je er niet een overslaan zonder het rouwproces uiteindelijk te blokkeren. Ze vormen een traject dat afgelegd moet worden om verder te kunnen gaan. Daarom worden ze ook wel ‘rouwtaken’ genoemd.

Reviews Rouwtherapie

Icon

Daisy

In totaal 8 keer bij Jeannette geweest. Ik kwam met verschillende “problemen”. De hoofdzaak waar we ons op gefocust hebben was rouwverwerking.
Dat is natuurlijk een lang proces. Nu kan ik op eigen benen “verder”. Ze heeft mij goede inzichten gegeven en bevestigingen die ik op dat moment nodig had.

Lees meer

Anna

Mijn gesprekken met Jeannette hebben mij net dat zetje gegeven om de pijn over hoe anders het laatste levensjaar van mijn lief had moeten en kunnen zijn achter mij te kunnen laten en de talloze warme, lieve en vrolijke herinneringen de overhand te laten krijgen.

Lees meer

Brigitte

Er kwam zoveel uit en daardoor ook veel emotie, maar ik stuitte op een blokkade. Die laatste 2 maanden van mijn moeders leven, waren voor haar zo erg en ik kon die pijnen niet bij haar weghalen en niks voor haar doen. Die momenten bleven op mijn netvlies en ik raakte ze niet kwijt.

Jeannette had gevraagd of ik EMDR wilde. Had er nooit van gehoord. Ze heeft het uitgelegd en ik heb mijzelf ook ingelezen. Ik kwam tot de conclusie dat ik dit wel wilde. Het heeft 3 sessies geduurd, maar het heeft mij zoveel baat gedaan en het was echt zo doeltreffend.

Lees meer

Coos

Eind van het jaar heb ik Jeannette verzocht mij te helpen om het verlies van mijn vrouw in december het jaar ervoor beter te verwerken en een plek te geven.

Lees meer

Arnold

5 december. Mijn oudste dochter, 46 jaar, overlijdt aan kanker. Een vorm van mondkanker waarvan de artsen een jaar daarvoor zeiden dat het weg was.

Lees meer